opc_loader

Vind de juiste drumstok!

Hoe vind je een stevige en duurzame all round drumstok

Hoe vind je een stevige en duurzame allround drumstok?
 

Meestal doorloop je voor het uitzoeken van een nieuwe drumstel, snare of ander slagwerkinstrument een behoorlijk traject waarbij je veel verschillende merken, modellen, snaren, ketels, hardware en andere opties met elkaar vergelijkt. 

Gek genoeg trek je voor de aankoop van een paar nieuwe stokken vaak veel minder tijd uit, terwijl de keuze van je stok heel bepalend kan zijn voor het geluid van je instrument. Net als bij een instrument zijn er bij stokken veel verschillende onderdelen die de klank bepalen. Zo bestaat een stok uit de volgende onderdelen: Van voor naar achter:

  1. Tip 
  2. Neck
  3. Taper
  4. Shoulder 
  5. Body
  6. Fulcrum point
  7. Grip area
  8. But end


De tip of het begin van de stok kent heel veel verschillende vormen die samen met taper, diameter en het gewicht bepalend zijn voor de klank van de stok op jouw instrument. De verschillende tips en wat dit doet met de klank lees je verderop meer over. 

De neck is meestal het smalste gedeelte van de stok. Dit is het gedeelte van de stok waar de tip overgaat in het smalle gedeelte van de taper. Meestal loopt de tip glad over in de taper, maar in uitzonderlijke gevallen heeft de neck een minder gladde vorm. 

De taper is het gedeelte tussen de neck en de shoulder van de stok. Dit is het gedeelte waar de stok verloopt vanaf de neck (smal) naar het dikkere gedeelte (shoulder). Dit is eigenlijk het gedeelte dat verantwoordelijk is voor de balans in de stok. 

De shoulder is het gedeelte van de stok waar de brede kant van de taper overgaat in de body. In de meeste gevallen loopt dit geleidelijk in elkaar over. In uitzonderlijke gevallen wordt de shoulder dikker gemaakt dan de body.

De body is meestal het dikste, langste en meest gelijkmatige gedeelte van de stok, dat doorloopt van de shoulder tot aan het einde van de stok. 

Het fulcrum point of balance point is de ideale plek waar je duim en wijsvinger je stok raken. Als je de stok op de ideale plek vasthoud stuitert hij het best. Door je vingers iedere keer een plekje te verschuiven tijdens het stuiteren vind je deze plek. 

De grip area is het eigenlijk het complete gebied dat je bestrijkt als je de stok vasthoudt. Het fulcrum point, waar je je duim houdt, is het begin van dit gebied. Meestal blijft je pink net iets voor het einde van de stok, waar de grip area ophoudt. 

Het but end spreekt voor zich denk ik. Sommige merken ronden hun stokken af aan het eind en andere modellen hebben meer een recht eind.

Naast alle onderdelen van de stok zoals ik die hierboven besproken heb, is ook het gewicht van de stok een belangrijke factor. Daarnaast is de lengte en de diameter van de stok bepalend voor het speelgevoel. 

Bij drumstokken wordt het model van de stok meestal aangeduid in een cijfer gevolgd door een letter. Het cijfer zegt iets over de lengte van de stok, terwijl de letter meer zegt over het gewicht en de diameter. 

  • 5A (de meest gebruikte stok) heeft meestal een lengte van 16 inch (405 mm) en een diameter van 0.563 inch (14,3 mm). 
  • 7A (de meeste gebruikte lichtere variant) heeft vaak een lengte van 15,5 inch (395mm) en een diameter van 0.543 inch (13,8 mm). 
  • 5B (de meest gebruikte zwaardere variant) heeft ook een lengte van 16 inch (405mm) en een diameter van 0.600 inch (15,2 mm).
  • 2B (de zwaarste standaard stok) heet doorgaans een lengte van 16,375 inch (415 mm) en een diameter van 0.630 inch (16 mm) 


Een beetje verwarrend misschien, maar hoe hoger het cijfer hoe korter en lichter de stok. Ik laat meestal jonge drummers beginnen met een 7A stok. De oudere en gevorderde leerlingen spelen met een 5A stok of met een variatie op die stok (en daar zijn er veel van) met ongeveer hetzelfde gewicht. De 5B en 2B stokken worden vaak gebruikt door heavy hitters die wat stevigere muziek spelen. 



Naast het gewicht, de diameter en de lengte van de stok is ook de vorm van de tip bepalend voor de klank. De klassieke 5A stok, die alle fabrikanten in hun assortiment hebben, heeft meestal een zogenaamde acorn tip, dat er voor zorgt dat je trommels en bekkens lekker warm en vol klinken en het laag goed tot z’n recht komt. Zoals ik al zei zijn er veel variaties op deze standaard stok en kun je ze ook met een oval of barrel tip kopen en met verschillende tapers wat zorgt voor een andere verdeling van de balans in de stok. Misschien leuk om daar in een volgende blog eens wat dieper op in te gaan. 

Om je een idee te geven hoe deze stokken klinken in vergelijking met een van z’n bekendste collega’s heb ik de onderstaande videoclip gemaakt. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.